Bademcik İltihabı Nasıl Geçer

Bademcik iltihabı, bademciklerdeki enfeksiyon sonucu oluşan bir durumdur. Genellikle çocuklarda görülür ve belirtileri boğaz ağrısı, yutkunmada zorluk gibi rahatsız edici durumları içerir. Tedavi sürecinde dinlenmek, sıvı almak ve doktor önerilerine uymak önemlidir.
Bademcik İltihabı Nasıl Geçer
08 Eylül 2024

Bademcik İltihabı Nasıl Geçer?


Bademcik iltihabı, bağışıklık sistemimizin bir parçası olan bademciklerde, bakteri ve virüslerin çoğalarak iltihaplanma meydana getirmesiyle oluşur. Bakteri ve virüsler bademciklerde büyüme, kızarma ve bazı durumlarda beyaz veya sarı iltihap birikimine neden olur. Daha çok çocuklarda rastlanan bir durumdur. Bu rahatsızlığın insandan insana bulaşma özelliği de bulunmaktadır. İltihaplanma, kulağa da vurabilen boğaz ağrısı, yutkunmada zorlanma ve ağrı, vücutta ağrı, halsizlik, boyunda lenf bezlerinde ağrı ve şişme, ağız kokusu ve ses değişikliği gibi belirtilerle kendini gösterir. Geçmeyen ateş ve solunum güçlüğü çekilen durumlarda, bir an önce doktora gidilmelidir.

Bademcik İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?


Bu rahatsızlığın tedavisi, başka organlarda meydana getirebileceği komplikasyonlar nedeniyle ihmal edilmemelidir. Tedavideki amaç, enfeksiyonun yok edilmesi, belirtilerin ortadan kaldırılması ve olabilecek komplikasyonların önüne geçmektir. Tedavi sırasında sıvı alımının yeterli düzeyde olması ve ağız bakımının yapılması önemlidir. Ağız bakımını sağlamak için antiseptik gargara yapılması yeterli olacaktır. Bakteri kaynaklı iltihaplanmalarda antibiyotik kullanılması gerekir. Antibiyotik kullanılmasa da bir hafta gibi bir sürede hastalık gerileme gösterecektir. Ancak antibiyotik kullanımı, ağrıyı, ateşi, lenf bezlerindeki şişkinliği, romatizmal kalp iltihabı ve böbrek iltihabı gibi komplikasyonları önlemede faydalı olacaktır. Uygun olmayan durumlarda kullanıldığında hastalarda olumsuz etkiler yapabileceğinden, antibiyotik tedavisi doktor önerisiyle uygulanmalıdır. Antibiyotikler virüslere etki etmediği için, vücudumuzdaki yararlı bakterileri öldürerek, bağışıklık sistemine zarar verebilirler. Az miktarlarda ve yetersiz kullanımında, bakteriler direnç göstereceklerinden, tedavisi daha güç ve ağır geçen iltihaplanmalar oluşabilir ve boğaz enfeksiyonları sürekli olarak tekrarlanmaya devam eder. Sıkça bademcik enfeksiyonuna maruz kalan kişilerde, bademciklerde büyüme meydana gelebilir. Bu da yemek yemeyi zorlaştırarak, solunumu güçleştirir. Aynı zamanda bademcik etrafında apse oluşumları meydana gelebilir. Bu durumda bademciklerin ameliyatla alınması söz konusu olabilir.

Bademcik İltihabında Dikkat Edilecek Konular

  • Hastaların yeteri kadar dinlenmesi sağlanmalıdır.
  • Alınacak su ve sıvı gıdaların miktarları artırılmalıdır.
  • Ağıza ve boğaza iyi gelecek olan, tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.
  • Vücut direncini artırmak için, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Nefes almayı kolaylaştıracak, boğazdaki ağrıları hafifletecek pastiller kullanılmalıdır.
  • Kuru ortamlardan ziyade, nemli ortamlar tercih edilmelidir.
  • Kirli ortamlardan, sigara içmekten ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak gerekir.
  • Düzenli beslenmeye dikkat etmeli, bol miktarda C vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir.
  • Yiyeceklerin ve içeceklerin fazla sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Bulaşıcı özelliği nedeniyle, diğer insanlarla fazla bir arada bulunulmamalıdır.
  • El, yüz ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Hasan Safa 12 Temmuz 2024 Cuma

Bademcik iltihabı yaşayan birisi olarak, belirtilerini yaşayan herkesin doktora gitmesi gerektğini söyleyebilir misiniz? Ayrıca, antibiyotiklerin sadece bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda etkili olduğunu ve doktor kontrolü olmadan kullanılmaması gerektiğini vurgulamak önemli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Hasan Safa bey, bademcik iltihabı yaşayan biri olarak söylediklerinize katılıyorum. Bu tür belirtileri yaşayan herkesin mutlaka doktora gitmesi gerekiyor. Antibiyotiklerin sadece bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda etkili olduğunu ve doktor kontrolü olmadan kullanılmaması gerektiğini vurgulamak da oldukça önemli. Yanlış veya gereksiz antibiyotik kullanımı, ilaca dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir ve bu da tedaviyi zorlaştırır. Bu nedenle, sağlık konusunda bilinçli davranmak ve doktor önerilerine uymak büyük önem taşıyor.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Bademcik Ne İşe Yarar?
Bademcik Ne İşe Yarar?
Lazerle Bademcik Ameliyatı
Lazerle Bademcik Ameliyatı
Bademcik Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bademcik Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bademcik Şişmesine Dondurma İyi Gelir  mi?
Bademcik Şişmesine Dondurma İyi Gelir mi?
Bademcik Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?
Bademcik Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?
Güncel
Kriptik Tonsillit Belirtileri ve Tedavisi
Kriptik Tonsillit Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Bademcik
Bademcik
Güncel
Bademcik Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Belirtileri ve Tedavisi